Posted by on 26.3.2019

Verotarkastus on parasta mitä yritykselle voi tapahtua. Verotarkastuksessa saa synninpäästön kaikelle mitä on tehty, jonka jälkeen ei enää tarvitse arvailla, että onkohan tämä oikein vai ei. Enkä tarkoita mitään veronkiertämiseen liittyviä asioita vaan puhtaasti jokapäiväiseen liiketoimintaan liittyviä asioita, kuten yrityksen pakettiautojen käytön pelisääntöjä.

Olen ollut mukana useissa verotarkastuksissa, yleisimmin kirjanpitäjän roolissa, joka on ollut hieno näköalapaikka tutustua taitaviin ihmisiin. Jostain syystä en ole koskaan törmännyt verotarkastajaan, joka olisi ns kauhukuvien mukainen nipottaja, joka antaa tuhansien eurojen lisäveroja maksettavaksi päivänselvistä asioista. Päinvastoin – jokainen verotarkastaja on ollut ammattilainen, jonka kanssa on voinut keskustella käytännöistä. Eikä koskaan ole tullut seuraamuksia mistään yllättävistä asioista.

Jokaisessa verotarkastuksessa on kiinnitetty huomio erityisesti osakkaan ja yhtiön välisiin toimiin, miten maksettu matkalaskuja ja onko omaisuutta luovutettu puolin ja toisin ja millä hinnalla. Työntekijöiden osalta matkalaskut ovat isossa roolissa, kuten myös kaikki henkilökuntaedut. Verotarkastuksen tavoitteena on varmistaa, että veroja on maksettu oikea määrä. Siksi on tärkeää huomioida, että henkilökuntaetuja maksetaan oikein eikä yritetä siirtää palkkaa maksettavaksi verottomina korvauksina.

Kymmenen vuotta sitten verotarkastajat tulivat yrityksen toimitiloihin ja tekivät tarkastusta 2-3 päivää, jonka jälkeen he vetäytyivät omalle toimistolle ja lähettivät alustavan verotarkastuskertomuksen. Nykyään tarkastus on ajallisesti nopea. Verotarkastajat pyytävät oikeuden yhtiön sähköiseen taloushallinto-ohjelmistoon, jossa he voivat tehdä tarkastusta häiritsemättä yritystä. Ainoa asia mihin yrittäjällä menee aikaa, on alkukeskustelu ja loppukeskustelu. Olin todella positiivisesti yllättynyt, kun viimeisimmässä tarkastuksessa loppukeskustelu pidettiin puhelimitse. Laskin, että yrittäjä joutui käyttämään koko verotarkastukseen aikaa kaiken kaikkiaan (sisältää myös keskustelut kirjanpitäjän kanssa) 2,5 tuntia.

Tärkein oppini verotarkastuksen osuessa kohdallenne on olla äärimmäisen avoin. Kertokaa kaikki mitä tiedätte jo alkukeskustelussa. Kertomatta jättäminen on verotarkastajien aliarvioimista. Ja jokainen meistä tietää kuinka ikävältä tuntuu, jos sinut aliarvioidaan. Lähtökohtaisesti kirjanpitoa tehdään niin, että kaikki asiat ovat lainmukaisia ja siksi kenenkään ei pitäisi yrittää piilotella mitään. On hyvä muistaa, että suomalaiset tilitoimistot ovat todella hyviä, enkä tunne kirjanpitäjiä, jotka olisivat valmiita ottamaan aiheettomia riskejä asiakkaan puolesta tekemällä asioita tarkoituksella lainvastaisesti. Siksi verotarkastuksen osuessa kohdallenne, teillä ei ole mitään pelättävää.

Jotta voitte luottaa omaan kirjanpitäjäänne, kannattaa vielä varmuuden vuoksi tarkastaa, että onhan meillä kaikki kunnossa. Kannattaa kysyä omalta kirjanpitäjältä, että mihin asioihin verotarkastuksessa tultaisiin kiinnittämään huomiota. Yleensä kirjanpitäjillä on hyvä käsitys oman asiakkaan riskisistä osa-alueista.