Posted by on 21.9.2016

Tunsin itseni etuoikeutetuksi, kun pääsin koekäyttämään pienryhmässä Verohallinnon uutta Oma Vero –palvelua ja sen kautta tehtävää veroilmoitusta. Palvelu oli hyvä, sitä kautta tehtävä yhteisön veroilmoitus tuntui helpolta. Aiemmat lomakkeet ja versiot on tehty kirjanpitäjiä varten, nyt tuntuu tulevan lomake, jossa ilmoitus on helppo täyttää ensimmäiselläkin kerralla.

Tunsin palvelua käyttäessäni ylpeyttä siitä, että mielipiteilläni on vaikutusta tuhansien kirjanpitäjien työhön, tietysti tarkoituksena helpottaa kaikkien työtä. Samalla tuli annettua myös muita kehitysehdotuksia, koska oli hyvä tilaisuus saada äänensä kuuluviin.

Olen kritisoinut aina sitä, että miksi selvityspyynnöt pitää lähettää yrittäjälle, vaikka suurin osa selvityspyynnöistä koskee huolimattomuusvirhettä tai vastaavaa, johon kirjanpitäjä tai veroilmoituksen täyttäjä osaa vastata heti. Uskon, että tähänkin tulee parannusta tulevaisuudessa, kun palvelut menevät kokonaan verkkoon. Parasta olisi, kun virkailija soittaisi ja saisi vastauksen heti. Seuraavaksi paras tapa on saada tieto Omavero-palvelusta suoraan kirjanpitäjälle, jolloin virhe tulisi korjattua parissa päivässä. Täsmälleen samassa ajassa, jossa paperinen kirje olisi vasta yrittäjällä perillä. Kaikki kirjanpitäjät ovat kokeneet sen kuinka pitkä matka verottajalta tulleella kirjeellä voi olla ennen kuin se menee kirjanpitäjälle. Toivon, että tämä välivaihe poistuu joko ehdottamallani tavalla tai jollain muulla yhtä toimivalla.

Verohallinto on tehnyt hyvää ja edistyksellistä työtä ja ainakin itse koen olevani tietynlainen verolähettiläs, joka on huomannut Verohallinnon muutoksen töykeästä asiakaspalvelusta digitalisaation edelläkävijäksi. Erityisesti mieltäni lämmittää verottajan ennakkoluuloton suhtautuminen uusiin sosiaalisen median kanaviin.

Jokainen yritys voi ottaa mallia Verohallinnon toimista: kysykää asiakkailtanne mielipiteitä, ottakaa heidät koekäyttäjiksi tai mitä tahansa, jotta saatte sitoutettua heidät käyttämään teidän palveluita jatkossakin.

Verohallinnolla sitouttamisen on hoitanut laki, meillä muilla se on vähän vaikeampaa.