Posted by on 10.11.2017

Tilinpäätös pitäisi tehdä myös pienissä yrityksissä kuukausittain. Tarkemmin sanottuna kirjanpito pitäisi tehdä kuukausittain yhtä tarkasti kuin tilinpäätös. Jos kirjanpito tehdään ilman jaksotuksia, jotka ovat olennaisia, ei kirjanpito anna yrittäjälle mitään lisäarvoa. Toisin sanoen yrittäjä elää ilman taloudellista dataa vuoden.

Kun kirjanpito tehdään kuukausittain kaikilla herkuilla, antaa se yrittäjälle ja johdolle täsmällisen kuvan yhtiön taloudellisesta tilanteesta, jonka pohjalta voi tehdä tulevaisuuden suunnitelmia.

Uskon, että kirjanpidon väärä tieto on yksi syy siihen miksi pienyrittäjät kasvavat hitaasti. Jos saa kerran vuodessa vähän paremman kuvan yrityksen tilanteesta, on sen perusteella vaikea tehdä päätöksiä. Jos taas saat kuukausittain täsmällistä dataa, voit helpommin tehdä tavoitteita tuleville kuukausille. Eli kirjanpito kirittää sinua tekemään vielä vähän enemmän, jolloin kasvat yhden vuoden aikana enemmän kuin monet muut kokoisesi yritykset. Enkä puhu pelkästään taloudellisesta kasvusta vaan osaamisesta. Kun perehdyt vuoden verran joka kuukausi lukuihin kirjanpitäjäsi pakottamana, opit lukemaan raportteja. Kun osaat lukea raportteja, pystyt saamaan itsekin raporteista enemmän irti. Käytännössä opit vuodessa enemmän kuin kanssayrittäjäsi kymmenessä vuodessa.

Olen edelleen sitä mieltä, että alle kymmenen henkilön yrityksissä yrittäjän näppituntuma on paras mittari. Mutta vaihtuvissa tilanteissa näppituntuman lisäksi olisi hyvä saada myös luvuista selkänojaa omille ajatuksille. Unohtamatta myöskään sitä, että yrittäjän jäädessä pois, ei kenelläkään muulla ole lähellekään samaa kuvaa tilanteesta, jolloin yritys ajautuu helposti kriisiin.

Vaatikaa omalta kirjanpitäjältänne tukea raporttien lukemiseen ja muistakaa kysyä. Jokainen kirjanpitäjä haluaa neuvoa, koska he pääosin rakastavat lukuja ja ovat innoissaan siitä, kun sinä yrittäjänä olet kiinnostunut työstä jota sinun eteen tehdään.

Aloittavalle yrittäjälle vinkkinä:
Opettele lukemaan yrityksen tilinpäätösraportteja. Tuloslaskelma ja tase ovat perusraportit, joihin törmäät joka paikassa. Jokaisella yrityksellä pitäisi olla myös vähintään yksinkertainen kassabudjetti, jonka avulla seuraat sitä miten rahat riittävät.

Ilman tietoa menneestä ja ilman tavoitetta tulevasta ei kannata haaveilla menestyksestä. Aseta itsellesi kuukausikohtainen tavoite, elä sen mukaan ja seuraa toteutumaa kirjanpitäjäsi avustuksella, menestys tulee ilman haaveilua.