Posted by on 5.8.2016

Vuoden 2017 alusta on mahdollisesti tulossa maksuperusteinen arvonlisävero käyttöön. Jo tällä hetkellä tuo tapa on ollut mahdollinen tietylle osalle yrittäjistä. Taloushallintoliiton Markku Ojala kertoo siitä tarkemmin. Maksuperusteinen tarkoittaa sitä, että tilitysvelvollisuus tulee vasta siitä kun rahat ovat tulleet tilille eikä siitä, koska työ on tehty (suoriteperusteinen).

Julkisuudessa on ollut paljon keskustelua siitä, kuinka paljon uudistus tuo helpotusta yrittäjille. Asiassa on myös toinen puoli, joka ei välttämättä ole kovin positiivinen. Valitettavan iso osa pienyrittäjistä on todella huonoja rahankäyttäjiä. Etenkin toiminimiyrittäjistä, joilla usein toiminimen tili on osittain myös henkilökohtaisessa käytössä, kun yksityisotot ovat sallittuja.

Uskon, että enemmän tulee maksuvaikeuksia siitä, että arvonlisäverojen maksupäivä menee kauemmaksi ja ”korvamerkityt rahat” onkin jo käytetty.

Nykykäytännöllä kesäkuussa tehdyn työn arvonlisävero tulee maksuun elokuun 12. päivä. Eli vaikka maksaja pimittäisi rahoja pari viikkoa pidempään kuin 14 päivän maksuaika, saa yrittäjä rahansa silti ennen arvonlisäveron eräpäivää. Kun yrittäjä saa rahan tilille pari viikkoa myöhässä heinä-elokuun vaihteessa, on hänellä jo tiedossa elokuun 12. päivä maksettavan alv:n määrä. Jos alv tulisikin maksuun vasta syyskuun 12. päivä, on monella yrittäjällä kyseinen raha käytetty jo johonkin muuhun tarpeelliseen. Huonosti kannattavien yritysten ja yrittäjien pelastus on se, että velat pitää maksaa nopeasti pois, jolloin kaikki jäljelle jäävä raha on omaa. Kun ei ole rahaa mistä ottaa, ei ongelmiakaan pääse syntymään.

Mielestäni nykykäytäntö on suurimmalle osalle toimiva malli. Nyt en puhu heistä, joilla 90 päivän maksuehdot ovat normaalia arkipäivää.

Aloittavalle yrittäjälle vinkkinä: älä tee yrityksen tililtä ylimääräisiä ottoja tarpeen mukaan vaan ennalta tehdyn suunnitelman perusteella. Kun pidät omat ja yrityksen rahat erillään, olet jo hyvällä tiellä menestyväksi yrittäjäksi.

Posted in: Talous