Posted by on 19.10.2016

Annoin toisen mahdollisuuden, mutta sain kokea karvaan pettymyksen. Ihmismieli on lähtökohtaisesti positiivinen, vaikka sinun luottamus olisi petetty, useimmat meistä antavat toisen ja jopa kolmannenkin mahdollisuuden.

Sain itse kokea viikonlopun Prahan reissulla ikäväkseni vahvan pettymyksen siitä, ettei kulttuuri muutu hetkessä. Olimme viimeksi 13 vuotta sitten vaimoni kanssa Prahassa, reissu oli silloin onnistunut, mutta mieleen jäi ikävänä muistona turistien huijaaminen ravintoloissa. Halusin antaa toisen mahdollisuuden, ovathan tsekit sen jälkeen liittyneet EU:iin ja omien puheiden mukaan kovaa vauhtia länsimaalaistuneet. Valitettavasti huijaaminen ei ole kadonnut mihinkään.

Pohdin koko asiaa ihmisten ja yritysten välisessä kanssakäymisessä. Yritykset eivät juurikaan ole keskenään tekemisissä vaan ihmiset, jotka edustavat yrityksiä. Toisilla aloilla, kuten esimerkiksi rakentamisessa alan maine on huono epärehellisten toimijoiden vuoksi. Vähän sama kuin minä yleistin kaikki Prahan ravintolat huijausta harjoittaviksi. Eihän asia tietysti näin ole. Muutama mätä omena saa koko alan maineen huonoksi. Asia toimii myös toisinpäin: hyvämaineisella alalla huijausta harjoittavat tekevät satumaisen suuria tuloksia, kun asiakkaat eivät osaa edes epäillä huijauksen mahdollisuutta.

Mitä minä yrittäjänä haluan tähän asiaan kertoa? Uskon siihen, että hyvin ja rehellisesti tehty työ ovat lopulta se kaikkein suurin etu. Oli ala mikä tahansa pitää sinun ja minun elää luottamuksen arvoisesti. Muutos lähtee yksittäisistä henkilöistä ja ainakin minä haluan olla omalla esimerkilläni näyttämässä sitä että minuun ja edustamaani alaan voi luottaa.

Aloittaville yrittäjille annan seuraavan ohjeen. Jos lupaatte tehdä jotain, tehkää se. Jos tiedätte, että ette pysty tekemään jotain, sanokaa se suoraan. Mitä nopeammin opit sanomaan EI, sitä enemmän sinulla jää aikaa sinulle tärkeiden asioiden tekemiseen eli omien asiakkaidesi palvelemiseen lupaustesi mukaan.

Suurin osa antaa toisen mahdollisuuden, mutta eivät läheskään kaikki. Älkää ottako sitä riskiä vaan palvelkaa kaikkia luottamuksen arvoisesti kaikissa tilanteissa. Minä uskon ihmisten hyvyyteen – edelleen.