Posted by on 9.5.2017

Luin vapun tienoilla blogia, valitettavasti en muista kenen kirjoitus oli, mutta täytyi olla hyvä, kun on vieläkin ajatuksissa. Pääviesti oli, että onnellisuus lähtee kiitollisuudesta, siitä miten suhtaudut asioihin. Meillä kaikilla on joka päivä useita asioita, joista voimme olla kiitollisia. On myös taito ajatella asiat aina kiitollisuuden kautta. Vastakohtana on osittain kateus, jollain on aina enemmän tai itse olisi voinut saada enemmän. Tämä ajattelutapa johtaa katkeruuteen.

Miten tämä kaikki liittyy talouteen? Tavallisten kuluttajien kuin myös yritysten elämä pyörii talouden ympärillä, vaikka kuinka haluaisi elää ylevämpien asioiden kanssa. Erityisesti rahaan liittyvissä asioissa kateus on julmaa. Maailmassa on vain yksi rikkain ihminen, meillä kaikilla muilla on vähemmän. Älä edes yritä saada rahaa niin paljon, että olisit maailman rikkain, et tule onnistumaan siinä. Mieti mikä sinulle on tärkeää, kuinka paljon sinä tai sinun yrityksesi tarvitsee rahaa, jotta olisit tyytyväinen.

Kun olet selvittänyt rahamäärän tai mikä ikinä tavoitteesi on, pohdi mitä sinun pitää tehdä saavuttaaksesi tavoitteesi. Jos tavoitteesi on saada kerrytettyä tilillesi vaikka 50 000 euroa, summa kuulostaa paljolta ja vastaa keskituloisen palkansaajan lähes kahden vuoden nettopalkkaa. Kun laitat 200 euroa kuukaudessa säästöön, olet saanut tuon summan tilillesi 20 vuoden päästä, jos säästät 400 euroa kuukaudessa, olet kerryttänyt summan 10 vuodessa. Tämä kannattaa aloittaa heti.

Toisilla on kymmenen vuoden päästä mukava vararahasto kasassa, toiset miettivät edelleen miksi minulle ei kerry säästöjä, mutta muille kertyy.

Hyvin harva ihminen voittaa lotossa, myy yritystään miljoonilla, mutta silti Suomessa on rahaa enemmän kuin koskaan. Vanhemmat ihmiset osaavat säästää. Olen itse sitä mieltä, että elämästä pitää nauttia nuorena, ehdottomasti, mutta se pitää osata tehdä oikeassa suhteessa säästämisen kanssa.

Aloittaville yrittäjille on tärkeää, että teillä kirkkaana mielessä mitä tai missä haluatte olla viiden vuoden päästä. Mutta yhtä tärkeää on, että teette joka päivä töitä niin, että saatte osan elannostanne kasaan. Suurin osa aloittavista yrittäjistä työskentelee aloilla, joissa palvelua ei kehitetä neljää vuotta ja sen jälkeen myydään tuote joko 800 000 eurolla tai ei ollenkaan. Kampaajat, rakennusmiehet, putkimiehet ja siivoojat tekevät joka päivä omalla osaamisellaan työtä ja jos et ole viikkoon tehnyt mitään, et pysty toisella viikolla saamaan kiinni menettämääsi viikkoa. Siksi on tärkeää saada joka päivä tavoite täytettyä, vain sillä pysyt suunnitelmassasi ja olet tulevaisuudessa saavuttanut tavoitteesi. Älä siirrä huomiselle vaan tee se jo tänään. Jos jäät tavoitteestasi jälkeen kolmena päivänä, sinun on pakko muuttaa toimintatapaasi, älä selittele epäonnistumista ulkoisilla asioilla.

Minä heräsin tänään kiitollisena, kahden tunnin hereillä olon aikana olen ollut neljä kertaa kiitollinen enkä kertaakaan kateellinen. Onnellinen