Posted by on 25.11.2016

Asioiden näkeminen tuoreilla silmillä paljastaa toimintatapoja, joita voisi muuttaa. Olen huomannut kuluvan syksyn aikana, että yrittäjien suurin tarve on saada hyvää palvelua silloin kun sille on tarvetta. Tarve ei ole jatkuvaa vaan enemmänkin hyvin satunnaista. Toisinaan yrittäjä tarvitsee vain lyhyen vastauksen tai vahvistuksen omalle tunteelle. Vastaus pitää saada henkilöltä, johon voi luottaa – ja mielellään heti.

Tilitoimiston näkökulmasta on järkevää antaa uran alkutaipaleella olevalle kirjanpitäjälle pieniä selkeitä asiakkuuksia. Tämä on hyvä asia molemmille, intoa löytyy ja oppi kasvaa koko ajan ja luottamus kasvaa. Mielestäni virhe tehdään siinä kohtaa, kun kirjanpitäjä vaihtuu vuosittain. Luottamusta ei ehditä rakentaa ja asiakas ehkä turhautuu, kun asioita pitää käydä uudestaan läpi.

Mitä jos automaatio rakennetaan niin pitkälle, että yksi kirjanpitäjä voi hoitaa 150 asiakasta kuukaudessa. Asiakkaat ovat tässä tapauksessa niin pieniä kuin vähän suurempiakin muutaman miljoonan liikevaihtoa tekeviä yrityksiä. Tällä hetkellä yhden kirjanpitäjän vastuulla on keskimäärin asiakkaiden koosta riippuen 30-70 asiakasta.

Tämä tulevaisuuden kirjanpitäjä on puhtaasti konsultoiva eli jokainen rutiininomainen työtehtävä on korvattu automaatiolla. Kirjanpitäjä käy kuukausittain yrityksen tilanteen läpi, informoi asiakasta huomioista ja vastaa asiakkaan kysymyksiin sillä hetkellä, kun asiakas tarvitsee apua.

Uskon, että tällä menetelmällä kokeneemmatkin taloushallinnon osaajat kokevat työnsä mielekkääksi pienten asiakkaiden kanssa. Ainakin itse haluan kokeilla kuinka pitkälle automaation voi viedä pienissä yrityksissä, joissa yleensä on aina niitä poikkeuksien poikkeuksia. Helppoa se ei ole, mutta uskon sen olevan jokaisen ponnistelun arvoista.

Asiakkaalle tässä uudessa yhtälössä on ainakin yksi asia selvää, taloushallinnon hinta tulee laskemaan entisestään. Vaikka hinnallahan ei ole mitään merkitystä, jos palvelu on jokaisen maksetun euron arvoista.