Posted by on 19.5.2016

Olen nähnyt kymmeniä aloittavia yrityksiä, joita kaikkia yhdistää into, mutta myös tietämättömyys taloudesta. Pelottavinta on se, että osa ei edes halua oppia talouden perusteita vaan haluaa heti ulkoistaa kaiken. Tämä on periaatteessa oikein, mutta on muutamia asioita, joita et voi ulkoistaa.

  1. Säännöllinen palkka

Parhaiten pysyt alussa selvillä kuluista, kun nostat säännöllistä palkkaa. Se, että nostat toisinaan satasen tai tonnin yrityksen tililtä, vie yrityksen viimeistään sesongin jälkeisten alvien maksun aikaan vaikeuksiin. Poikkeuksetta yrittäjille tulee yllätyksenä kuinka paljon rahaa onkaan nostettu, jos rahan nostot tulevat aina ”tarpeeseen”.

Sovi itsesi kanssa paljonko palkkaa nostat, jotta yrityksen talous sen kestää ja että tulet sillä itse toimeen. Ja noudata sitä orjallisesti. Säännöllinen palkanmaksu pakottaa sinut miettimään yritystoiminnan kannattavuutta, jos raha ei tunnu riittävän edes palkkaan. Kannattamattomuus ohjaa sinut tekemään asioita, jotka tuovat rahaa kassaan. Tällä vältät myös vuosien kituuttelun ilman palkkaa.

  1. Älä ulkoista kaikkea (heti).

Hyvä tilitoimisto on taustalla oleva tuki ja turva, johon pitää voida luottaa. Myös siihen, että sieltä saa rakentavan palautteen, kun kaikki ei ole kunnossa. Älä ulkoista laskujen tekemistä ja laskujen maksua. Laskuja tekemällä pysyt koko ajan tietoisena siitä paljonko rahaa on tulossa ja mitä laskut sisältävät. Oikein tehty lasku myös nopeuttaa rahan saapumista tilille, kun vastapuolen ei tarvitse reklamoida laskun sisällöstä.

Laskujen maksaminen itse pitää sinut koko ajan tietoisena siitä mihin rahaa menee. Suhtaudu kriittisesti kaikkiin menoihin, kokemus on osoittanut että turhuudet lisääntyvät kasvun myötä. Vaikka konsultit puhuvat paljon siitä, että säästämällä ei menesty vaan investoimalla, on kulukontrolli silti tärkeää. Turhat kulut kuriin ja järkevillä investoinneilla saat aikaan tuottavaa kasvua.

Itse suosittelen esimerkiksi Netvisoria kirjanpito-ohjelmaksi, jossa on helppoa hoitaa itse laskutus ja laskujen maksu, mutta joka ei tuo tuplatyötä missään vaiheessa sinun ja tilitoimiston välillä.

Vinkki: Älä ota yritykselle mitään kortteja. Kulut pysyvät kurissa parhaiten kun käytät omaa korttia ja teet niistä kululaskun yritykselle. Tämä vähentää myös heräteostosten määrää sekä tuo säästöä kirjanpitokuluissa.

  1. Pidä huolta, että kassassa on rahaa

Rahan riittävyys tuo vapautta tai aiheuttaa ongelmia. Kassan tärkeydestä puhutaan paljon ja täysin aiheesta. Jos sinulla on koko ajan pankkitilillä riittävästi rahaa, voit tehdä päätökset liiketoiminnan järkevyyden ehdoilla, et rahan riittävyyden. Olen itse monta kertaa onnistunut neuvottelemaan reilusti alemman hinnan sillä ehdolla, että maksamme laskun heti työn valmistuttua eikä esimerkiksi kahden viikon päästä. Pidä huolta, että sinun ei tarvitse tehdä huonoja päätöksiä rahapulassa. Älä kuitenkaan maksa ennakkoon mitään sellaista mistä et ole saanut vakuuksia.

Noudattamalla näitä kolmea asiaa, olet jo hyvin pitkällä siinä, että yritystoimintasi on mielekästä myös taloudellisesti. Jos tarvitset lisää vinkkejä, kysy omasta tilitoimistostasi tai lähetä minulle sähköpostia. Uskon, että auttamalla muita, me kaikki menestymme paremmin tulevaisuudessa.

 

Tekstin on julkaissut myös Redesan Oy / www.redesan.fi / 4.5.2016